Koffiesoorten

Unroasted_arabica
Arabica (C. arabica L.) - ongebrand
Oorsprong: Ethiopisch Massief
Belangrijkste producenten: Brazilië en Colombia
Overige producenten:  Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica

foto: Fernando Rebêlo, mei 2005 May-2005 / CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131242

Variëteiten

Typica
Bourbon
Mundo Novo
Caturra
Catuai
Maragogype
SL-28
SL-34
Geisha / Gesha
Pacas
Villa Sarchi
Pacamara
Kent
S795
Wilde Arabica variëteiten
Unroasted_robusta
Robusta (C. canephora A. Froehner, C. robusta L.Linden) - ongebrand
Oorsprong:  Middelgebergte van Afrika rondom de evenaar, tussen 10° Noorder- en Zuiderbreedte, van de Westkust tot Oeganda
Teelt: Tropisch Afrika, Azië en Zuid-Amerika
Productie: Vietnam, Brazilië, Ivoorkust, Angola, Oeganda, Congo, Madagaskar en Indonesië

foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1350845
liberica unroasted
Liberica (C. liberica W.Bull) - ongebrand
Oorsprong: Liberia en Congo-Kinshasa
Productie:  Maleisië, West-Afrika en de Guyana’s (de productie van Liberica is ongeveer één procent van de wereldproductie aan koffie)

foto: onbekend

Regio's & Smaken

Centraal-Amerika

Als groep zijn Centraal-Amerikaanse koffies bekend om hun balans. Denk hierbij aan cacaosmaken, een fruitige achtergrond en een zachte zoetheid met variërende niveaus van zuurheid. Dit gebied produceert al geruime tijd commerciële koffiegewassen, en de reputatie voor kwaliteit varieert van land tot land.

Guatamala

Guatamala staat bekend om specialty koffie, een producent van consequent magnifieke bonen met een rijke waaier aan smaken. Echt goede koffie uit Guatamala heeft een gematigde 'body' en is 'bright', schoon en krachtig. Het smaakpalet bestaat uit chocola-achtig, kruidig en rokerig, maar ook verfijnd, bloemig en boterachtig.

Mexico

Mexicaanse koffie is bekend vanwege haar lichte 'body' en mildheid. Ze is van nature zoet, en dus geschikt voor de donkerder brandingen. Er is nog geen echt sterke focus op specialty koffie in Mexico, dus goed verwerkte bonen zijn niet altijd gemakkelijk te vinden.

Panama

Een tijdje uit beeld, maar nu 'de volgende grote', met veel aandacht voor de intens bloemige 'Geisha'-variëteit die hier wordt geproduceerd. De specialty koffieboeren in Panama staan bekend om hun betere arbeidsomstandigheden en lonen in deze regio. Er worden 'bright' koffies met krachtige fruit- en bloemtonen geteeld.

Zuid-Amerika

Lange tijd synoniem met de koffie-industrie, en met name het enorme Brazilië, wordt koffie uit Zuid-Amerika over het algemeen beschreven als een zuiver mondgevoel met een levendige zuurheid hebbende, en daarnaast lichtzoet te zijn. Lang het thuis van de omvangrijke commerciële koffiegewassen, zijn er steeds meer kleinere boeren die hun focus naar specialty verleggen.

Bolivia

Bolivia produceert een aantal fantastische specialty koffies en die zijn vaak delicaat, helder en zoet met subtiele fruitsmaken. Ze kunnen zich ook ontwikkelen naar meer nootachtige en chocoladeachtige geroosterde smaken.

Brazilië

Brazilië is het grootste koffieproducerende land ter wereld, met enorme commerciële gewassen en een aantal uitstekende single-origins van hoge kwaliteit. Top Braziliaanse bonen staan bekend om hun kracht, subtiele smaakvariaties en balans, dus ze zijn geweldig om te mengen en produceren een milde, heldere, laagzure koffie, met mogelijke smaken van melkchocolade, kersen en sassafras.

Colombia

De Colombiaanse koffie-industrie wordt al lange tijd bijzonder goed geleid, met een sterke federatie van telers (en uitstekende marketing). Hierdoor is hun koffie bijzonder consistent in kwaliteit en is deze voor het grootste deel zeer schoon van smaak, evenwichtig en krachtig, met een scala aan smaken die op zijn best rietsuikerzoet kunnen zijn met tonen van tropisch fruit.

Peru

Peru's beste koffiesoorten worden op grote hoogte verbouwd en zijn opvallend helder. Zij zijn schoon en meestal nat verwerkt, zuur met toetsen van fruit of bloemen. Deze koffies zijn vaak levendig en rond, in plaats van overweldigend.
De laatste tijd hebben sommige leveranciers van specialty koffie moeite om kwaliteitsbonen te vinden in Peru.

Afrika en Arabisch schiereiland

Deze regio vormt het natuurlijke thuisland van koffie, en herbergt enkele van de meer bijzonderee specialty koffies.  Deze kenmerkende bonen bevatten zoete smaken van zacht en wijnachtig tot pittig en citrusachtig.

Ethiopië

Ethiopië, de bakermat van Coffea arabica, neemt een speciale plaats in in de koffie-industrie. Natverwerkte Ethiopische bonen neigen naar heldere, bloemachtige smaken, terwijl de droog verwerkte bonen dikker zijn en een uitgesproken rijk en complex smaakprofiel hebben. Ethiopische bonen zijn bijzonder favoriet bij veel koffieliefhebbers, en wetende dat een deel van deze koffie afkomstig is van de oudste koffiebomen ter wereld draagt alleen maar bij aan de reputatie van dit land.

Kenia

Keniaanse koffie, bekend om zijn zuurgraad, heeft een uitstekende reputatie voor zowel de industriële praktijken als de kwaliteit. Op zijn best produceert hij een complexe koffie die bijzonder fruitig is, met bessentonen, een scherpe, volle body en een rijke geur. Ook wat kruidigheid, zoetheid en wijnachtige kwaliteiten zijn mogelijk

Rwanda

Rwanda is lang een grote koffieproducent geweest, maar tegenwoordig is het een interessant geval van een industrie voor speciale koffie die bloeit in de nasleep van enorme (en tragische) culturele en industriële verschuivingen. De beste specialty-koffie in Rwanda is evenwichtiger en minder fruitig dan Keniaans, maar heeft nog steeds een zure kick, met florale kenmerken en soms een thee-achtige afdronk.

Jemen

Als Ethiopië de bakermat is van de koffieplant, dan is Jemen de bakermat van de koffie-industrie. Dit is het land dat koffie naar de rest van de wereld bracht, en de huidige gewassen staan bekend om hun uitgesproken rustieke, muskusachtige zoetheid. Helaas wordt hier niet enorm veel zorg besteed aan het plukken en verwerken van koffie, dus het kan een uitdaging zijn om een kopje van hoge kwaliteit te vinden.

Eilanden

In de wereld van de koffie wordt met 'Eilanden' over het algemeen Hawaii en het Caribisch gebied bedoeld. Bonen uit deze regio zijn rijk en vol, met nootachige en aardse smaken, zacht qua zuur en met een licht droge afdronk. Hun reputatie de beste in smaak en kwaliteit te zijn snelt ze vooruit, echter nu de koffieproefcultuur naar meer experimenten neigt, worden de bonen uit Hawaii en Jamaica gewoon twee in de weidse waaier aan aangeboden interessante smaken, en niet meer de aanvoerder van die lijst.

Hawaii

De Kona-koffie van Hawaï werd zowat beschouwd als de belichaming van "goede" koffie, hoewel er enige discussie bestaat over de vraag of dit wel verdiend is. Het lokale brouwsel geniet van uitstekende omstandigheden: vulkanische grond, schaduw in de middag, zonlicht en frequente buien. Bonen zijn meestal mild, zuiver en evenwichtig, maar de echt geweldige bonen kunnen rijk, geurig en fruitig zijn, soms met wat vanillesmaken.

Jamaica

Je hebt misschien weleens gehoord dat Jamaicaanse Blue Mountain Coffee gepitcht werd als 's werelds beste, zelfs boven Hawaiian Kona. Helaas is wat sommige koffieproducenten verkopen als "Jamaicaanse Blue Mountain" dat niet helemaal; in plaats daarvan, handelend naar de trend, is het misschien maar een kleine hoeveelheid Blue Mountain vermengd met goedkopere bonen. Jamaicaanse bonen zijn mild en vol, complex maar evenwichtig. Beschouwd als glorieus door sommigen en vlak door anderen, moet je er wat van proeven en voor jezelf beslissen of de Jamaican Blue Mountain Coffee zijn reputatie en forse prijskaartje verdient.

Azië en Australië

Zoals gewoonlijk, is het moeilijk compleet verschillende landen over een kam te scheren, maar de Aziatische koffies - van India tot Indonesië - hebben een reputatie vol, exotisch en licht aards te zijn. Australische koffie is over het algemeen tamelijk mild, met een lage zuurgraad en een zoete en chocolade-achtige smaak.

India

India's eerste koffieoogst was afkomstig van bonen die aan het einde van de zeventiende eeuw uit Jemen werden gesmokkeld, en het land exporteert nu veel nat- en droogverwerkte koffiesoorten met een grote verscheidenheid aan smaken. Een interessante variëteit is India's 'moessonkoffie': de bonen worden opgeslagen in een pakhuis dat openstaat voor de moessonwinden, waardoor de bonen in omvang verdubbelen en een gouden kleur krijgen. Bekend om zijn opvallend muffe, rokerige, zuurarme smaak, is het de moeite waard om het te proberen als je op zoek bent naar iets heel anders.

Indonesië

Deze bonen staan bekend als donker, rijk en hartig, bijna vlezig. Ze zijn vol van smaak met een milde zuurgraad, maar met langdurige, diverse teeltstijlen die op verschillende eilanden worden gebruikt, kunnen smaken variëren van fruitig, aards en muf tot helder en floraal!. Hier is er ook aandacht voor halfgedroogde koffie, wat zorgt voor een uniek helder, uitgebalanceerd kopje.

Oost-Timor

Timorese koffie heeft veel voordelen voor een goed gevoel, aangezien het grootste deel van de verkoop rechtstreeks ten goede komt aan de coöperaties van biologische boeren, in plaats van aan exporteurs. Bonen staan bekend als rijk en diep, vaak met tonen van leer en tabak.

Australië

Australische koffie is over het algemeen vrij mild, heeft een gemiddelde tot lage zuurgraad en is zoet en chocoladeachtig. Hun bonen zijn op dit moment niet echt groot in de gespecialiseerde markt en worden soms beticht van een gebrek aan complexiteit.